Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Ευφυΐα εστί..

Ένα πράγμα που θα έκανα διαφορετικά αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία θα ήταν να σπουδάσω ψυχολογία. Ο επιστημονικός αυτός τομέας ασκεί επάνω μου μια επιρροή μαγική. Η χαρά μου όταν ανακαλύπτω ότι όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης ψυχικής-συναισθηματικής λειτουργίας ερμηνεύονται και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό είναι όμοια με ενός παιδιού που ανοίγει ένα πακετάκι με κόκκινο φιόγκο και βρίσκει μέσα το παιχνίδι που πάντα ονειρευόταν. Διαβάζω και ακούω και παρατηρώ και ψάχνω, σχεδόν με αγωνία, για να καταλάβω τι είναι αυτό που μας κάνει τελικά ανθρώπους, με τα καλά τους και με τα στραβά τους.

Από τη συζήτηση που είχα χτες με την Νέλλυ, φίλη μου ψυχαναλύτρια και σύμβουλό μου όταν πλέον σηκώνω τα χέρια ψηλά (όπως χτες καλή ώρα!), κράτησα την εξής φράση:
«Ευφυΐα εστί προσαρμοστικότητα». Η φράση αυτή αποτελεί ουσιαστικά το συμπέρασμα των, 75 περίπου χρόνων, ερευνών του φιλοσόφου-ψυχολόγου Jean Piaget. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτό είναι το ζουμί. Να ζυγίζουμε τις καταστάσεις, να μετράμε τα υπέρ και τα κατά και να προσαρμοζόμαστε αναλόγως για να προχωρήσουμε. Για το δικό μας καλό.

Λέω να συμφωνήσω μαζί του. Τι στο καλό! Μέχρι και ο Einstein τον θαύμαζε!
Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε κι άλλα για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα κάντε κλικ εδώ για να δείτε το αφιέρωμα των Times στο πρόσωπό του και εδώ για να μπείτε στην ιστοσελίδα του Jean Piaget Society όπου θα βρείτε και πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία.

buzz it!

4 σχόλια:

kotosalata είπε...

Τον "κάναμε" στο πανεπιστήμιο και θυμάμαι οτι μου άρεσε η παιδαγωγική θεωρία του αλλά δυστυχώς δε θυμάμαι λεπτομέρειες...

Alitovios είπε...

Για το αν η ψυχολογία είναι επιστήμη μπορούμε να συζητάμε βδομάδες ολόκληρες. Όχι πως το οτιδήποτε χρειάζεται να είναι επιστημονικό για να είναι ενδιαφέρον. Πάντως η ψυχολογία είναι από τους τομείς που μπορείς να ασχοληθείς εις βάθος και χωρίς ακαδημαϊκή υποστήριξη. Ρίχτο στο διάβασμα.

Blogaki είπε...

@kotosalata
Ευκαιρία να ξαναθυμηθείς!
@alitovios
Κάνω και τίποτε άλλο; Όλο διαβάζω...Χαλάλι όμως, αν είναι να γίνω σοφή! :)

Georgia είπε...

Εμένα αυτή η προσαρμοστικότητα με έφαγε και όλοι με έχουν για βολικό άνθρωπο (κοινώς....δε θα το πω!!)! Αλλά τουλάχιστον τώρα θα μπορώ να τους πετάω κατάμουτρα ότι σύμφωνα με τον Jean Piaget είμαι αποδεδειγμένα ευφυής!! Blogaki μου να σε φιλήσω!! (αν εισπράξω μούτζες, θα σας ενημερώσω για να μην την πατήσετε κι εσείς!) ;)