Πέμπτη, Μαΐου 03, 2007

Κλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας



Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 25 χρονών που μένεις σε μια χώρα η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης.


Οι περισσότερες ιστοσελίδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στην οθόνη σου. Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κι έτσι χρησιμοποιείς το PalTalk, ένα chat room που, αν και η έδρα του είναι στη Νέα Υόρκη, πολλοί χρήστες του μιλάνε τη γλώσσα σου. Στην ουσία είναι το παράθυρο του απομονωμένου κόσμου σου.

Μια μέρα που έχετε μαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chat room, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνε και σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτέ να σου απαγγελθούν κατηγορίες.


Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι να κατακρίνεις δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότητα ειρηνικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου είναι νόμιμο μόνο ένα πολιτικό κόμμα). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί που κάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα email σου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σου φοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπου βρίσκουν και κατάσχουν μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίο που για κακή σου τύχη είναι απαγορευμένο επειδή υποστηρίζει την αναγκαιότητα δημοψηφίσματος για πολυκομματισμό στη χώρα.


Αν σε έλεγαν Truong Quoc Tuan και έμενες στο Βιετνάμ τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;


Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ή συγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για προπαγάνδα εναντίον του κράτους και θα αναρωτιόσουν στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσα κλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις 20 χρόνια κάθειρξη…


Ή φαντάσου να δουλεύεις ως δημοσιογράφος σε κινέζικη εφημερίδα.


Τις παραμονές της 15ης επετείου από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, σε συνάντηση του προσωπικού της εφημερίδας, σας δείχνουν ένα μέμο από το Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας για το πώς θα πρέπει να καλύψετε τις επετειακές εκδηλώσεις. Σε αυτό δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μη δημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημη πολιτική» και να καταδίδουν στις Αρχές τυχόν υποψίες που έχουν για συναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.


Εσύ κρατάς σημειώσεις από αυτό το μέμο και το στέλνεις με email από τον προσωπικό σου yahoo! λογαριασμό σε κάποιον γνωστό σου στην Αμερική που διαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό κινέζικο website, το Δημοκρατικό Φόρουμ. Το email δημοσιεύεται την ίδια μέρα με το ψευδώνυμο “198964” στα ανεξάρτητα κινεζόφωνα websites του εξωτερικού, που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένα στη χώρα. Σε συλλαμβάνουν μερικούς μήνες αργότερα. Η εταιρία Yahoo! θα έχει πολύ απλά δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης και την ακριβή τοποθεσία από την οποία στάλθηκε το επίμαχο email.


Αν το όνομά σου ήταν Shi Tao και έμενες στην Κίνα, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;


Θα καταδικαζόσουν με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών σε 10ετή κάθειρξη. Η γυναίκα σου θα ανακρινόταν καθημερινά από τις Αρχές και η δουλειά της θα την πίεζε να σε χωρίσει, πράγμα που τελικά θα έκανε. Θα είχες ελάχιστη επαφή με την οικογένειά σου. Θα μεταφερόσουν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας και θα σου απαγόρευαν να γράφεις ή να διαβάζεις. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων θα σου απένειμε το Διεθνές Βραβείο Τύπου για την Ελευθερία, το οποίο φυσικά δε θα μπορούσες να παραλάβεις.


Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις τον Truong Quoc Tuan και τον Shi Tao. Μπορείς!Μπες στο www.amnesty.org.gr και πάρε μέρος στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο Ίντερνετ!

buzz it!

11 σχόλια:

3 parties a day είπε...

Είναι πραγματικά φοβερά όλα αυτά. Και δεν τα σκεφτόμαστε σχεδόν ποτέ...
Θα προσθέσω κι εγώ την υπογραφή μου λοιπόν, κι ελπίζω να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Στην Αμερικη δεν λογοκρινουν κανεναν;Εκει ο τυπος ειναι ελευθερος;Ο καθενας λεει ελευθερα την γνωμη του,χωρις να φοβαται μηπως τον περασουν για τρομοκρατη;Το κειμενο της Διεθνους Αμνηστειας γιατι δεν αναφερει τιποτε;;;Μηπως καποιος τους κατευθυνει απο πισω,λεμε τωρα...

[Germanos] είπε...

καλημερα ,

Εν πολλοις ξερεις τις αποψεις μου επι του θεματος.
Οι οικογενειες που κυβερνουν την Κινα επι χιλιάδες χρόνια είναι στενοι και εξ αίματος συγγενείς των οικογενειων που κυβερνουν ΗΠΑ και uk
Οι διαφορες ειναι φτιαχτες
Ακόμα και οι πολιτισμικές διαφορές

bbchris είπε...

Στην Ιαπωνία τι κάνουν σε θέμματα λογοκρισίας;

Εκτός από το να φωτογραφίζουν ότι φωτογραφίζεται!!!!! :P :P :P

Ανώνυμος είπε...

I always feel like somebody is watching me !!!!!!!
Παλιό άσμα τραγουδισμένο αρκετά στη χώρα μας.
Εχει πολύ σημασία αν η χώρα λέγεται Κίνα, Ιαπωνία, Ελλάδα? Το άγρυπνο μάτι καιροφυλακτεί και μάλιστα με συνεχές ωράριο 24x7x365. Περαστικά μας...

Dannossiel είπε...

ego esteila ta mail apo xtes...elpizo na ginei kati...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μου μαθητριούλα, συγχαρητήρια για τις κοινωνικές σου ευαισθησίες, απλά γράφω αυτό το comment για να ενημερώσω τους αναγνώστες σου ότι η διεθνής αμνηστία πραγματοποίησε σήμερα στον πεζόδρομο της Κοραή, συμβολική διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο θέμα. Παιδιά με φιμωμένο το στόμα και δεμένα τα χέρια, φορώντας κόκκινα μπλουζάκια που γράφανε τα ονόματα των ατόμων που έγραψες στο άρθρο σου, κάτσανε για κανά τρίωρο στην πλατεία, τραβώντας τα βλέματα και τα φλας των περαστικών. Τους είδα όταν βγήκα να πάρω κάτι να φάω και μετά από καμιά ώρα διάβασα το blog σου. Φοβερο sunchronicity που θα έλεγε και ο Theo....

nassos είπε...

Καλως ήρθατε στη Κίνα του "10% Οικονομική ανάπτυξη" και των Ολυμπιακών Αγώνων...

όσο για τις ΗΠΑ, για διαβάστε λίγο το Patriot Act και θα καταλάβετε πόσο δημοκρατική είναι... τώρα που κλείνουν και τα ιστολόγια των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ...

pietà είπε...

Ουμφ....

an205 είπε...

Και να φανταστείς ότι αυτά που βγαίνουν προς τα "έξω" είναι ελάχιστα...

Trilian είπε...

:S...