Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

Περί κακίας...

Έλεγε ο καλός μας ο Σωκράτης :«Ουδείς εκών κακός» δηλαδή κανείς δεν είναι από τη φύση του κακός, αλλά από άγνοια ή αδυναμία διάκρισης του καλού και του κακού μπορεί να παρασυρθεί στο κακό.

Ένα παιδάκι που έχει τραβήξει τα πάνδεινα μέσα σε μια οικογένεια όπου δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός, ειλικρίνεια και όλα τα καλά, πιθανότατα δεν έχει μάθει να ξεχωρίζει το καλό και το κακό. Ένα παιδάκι που έχει μεγαλώσει μέσα στην ανέχεια, είναι πιθανό να έχει αναπτύξει μέσα του τις άμυνες εκείνες που του επιβάλλουν το «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Ποιος μπορεί να πει ότι το γυφτάκι στα φανάρια που σου έφτυσε το τζάμι επειδή δεν το άφησες να το καθαρίσει, είναι συνειδητά «κακό»;

Αλλά και η καθημερινότητά μας, ο ρυθμός μας, η παντελής απουσία εσωτερικού διαλόγου και επαναδιαπραγμάτευσης των «πιστεύω» και των «θέλω» μας, μας οδηγούν συχνά σε «κακιασμένα» σφάλματα. Ο 50άρης, κουρασμένος και απηυδισμένος εργαζόμενος, που βλέπει όλη μέρα στο γραφείο την καινούργια γραμματέα με τα μίνια της και τα σκέρτσα της και που ξέρει ότι ποτέ δεν θα του κάτσει, όταν γυρίσει σπίτι και τον ρωτήσει η γυναίκα του αν θέλει να του βάλει ρεβύθια να φάει, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να της απαντήσει «Πάλι μαλακίες μαγείρεψες;; Δεν σου’χω πει ότι τα ρεβύθια μου προκαλούν αέρια;; Ζωντόβολο είσαι;» Αν ο συγκεκριμένος 50άρης ήξερε ότι δεν του φταίνε τα ρεβύθια ούτε η γυναίκα του, αλλά η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων για το ότι γερνάει και δεν μπορεί να έχει όποια γυναίκα θέλει, σίγουρα δεν θα πλήγωνε και τον εαυτό του και τη γυναίκα του με τόσο βάναυσο τρόπο.

Καλώς ή κακώς, καλούμαστε να συνυπάρξουμε με όλων των ειδών τους ανθρώπους. Και αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα γίνουμε ο στόχος της κακίας τους. Είτε στο δρόμο με φράσεις του τύπου «άντε πάγαινε μαρή σπίτι να πλύνεις κάνα πιάτο» είτε στη δουλειά με συναδέλφους που μας σκάβουν διακριτικά τον λάκκο, ακόμα και μέσα στην blogoσφαιρα, όπου τα κρούσματα λεκτικής βίας είναι πλέον καθημερινά.

Πως θα αντιδρούσαμε πραγματικά σε τέτοιες καταστάσεις αν κατανοούσαμε ότι στο 95% των περιπτώσεων, ο αποδέκτης της κακίας του άλλου δεν είμαστε πραγματικά εμείς; Αν αποδεχόμασταν το απλό γεγονός ότι ο λόγος που ο άλλος ξεσπάει πάνω μας δεν έχει να κάνει σχεδόν ποτέ με το πρόσωπό μας.
Είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό σαν ιδέα και σαν τρόπος ζωής.

Να κάνουμε ένα τεστ:

Έρχεται τώρα κάποιος (γνωστός ή άγνωστος) και μου αφήνει comment που λέει:
«Blogaki! Είσαι μεγάλη ηλίθια!».
Ποια είναι η σωστή απάντησή μου;
Πως πρέπει να αντιδράσω και κυρίως, πως πρέπει να νιώσω;

Πείτε εσείς και τα ξαναλέμε.


buzz it!

33 σχόλια:

Mogwai είπε...

χαχα πάνω στην ώρα μου έσκασε αυτό το ποστ!
Οχι ουδείς εκων κακός αλλά μαλάκας μπορεί, και εμείς πρέπει μ' όλους αυτούς να συνυπάρχουμε ντε και καλά να τους τρώμε στη μάπα με τα κομπλεξ τους και γενικά να τους λουζόμαστε με το έτσι θέλω ( δεν αναφέρομαι σ' αυτούς που τους διαλέγουμε γιατί τότε είμαστε εμείς υπεύθυνοι). Το μόνο απελευθερωτικό σ' αυτη τη σκέψη είναι ότι μπορεί και εγώ να καταταγώ εύκολα σ' αυτή τη κατηγορία για κάποιον τρίτο.
Απάντηση στο υποτιθέμενο comment:
"κρατάω καθρεφτάκι" (πωπω τι θυμήθηκα τώρα!)

Ανώνυμος είπε...

Η κακία είναι έννοια σχετική..
Δεν υπάρχει ως απόλυτο φαινόμενο και ως τέτοιο θα πρέπει να εξετάζεται με συνθήκες (κακίας).
Νομίζω το ανέπτυξες καλά.
Ευγε.............
Mogwai, my regards

Blogaki είπε...

@mogwai
Αγαπητέ mogwai,
Η τεκμηγίωσή σας ήταν ελλιπής και ιδιαιτέγως πεζή!! (άκου καθγεφτάκι!!Τι τάξη θα πας του χγόνου! Λίγο επίπεδο θέλω εδώ μέσα γαμώτ..!). Θα αναγκαστώ να σας βάλω τγία!
@theo
Ευχαριστώ φίλτατε!

pietà είπε...

ΗΛΙΘΙΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ!!!

kotosalata είπε...

Ποιος σε έβρισε παιδί μου να μαζευτούμε όλοι να του κάνουμε τα μούτρα κιμά???
Νομίζω διακρίνεις τον ήρεμο και δίκαιο χαρακτήρα μου, έτσι?

Blogaki είπε...

ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!

Κι εσύ pieta με την Kotosalata, θα γράψετε 150 φορές "Θα προσέχω πάντα το blogaki όταν μιλάει και θα ακολουθώ τις συμβουλές της γιατί είναι σοφή!" :p

Ανώνυμος είπε...

Για να αποκαταστήσω την σοβαρότητα
θα ήθελα να προσθέσω οτι η Χριστιανική ηθική πρεσβευει την
συγχώρεση αμαρτιών και θεωρεί πάσα κακία στιγμιαία έναντι της αιωνιότητος.
Δεν είμαι Χριστιανός αλλα είμαι
Λάρτζ τυπος και συμφωνώ.
Και ως λάρτζ λέω να πάω για κάνα φρέντο προς Βούλα.
Εσεις δουλέψτε (αυτό είναι μία κακία μπαι δε γουέι)

Spyros είπε...

Egw pantws eimai poly sayra...exm ennow psyxraimos otan mou thn lene, opote exw hdh efarmosei thn symvoulh sou agaphth mou ksanthia.U can try me

pietà είπε...

"Καλώς ή κακώς, καλούμαστε να συνυπάρξουμε με όλων των ειδών τους ανθρώπους. Και αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα γίνουμε ο στόχος της κακίας τους."

Δάσκαλε που δίδασκες....

"Αν αποδεχόμασταν το απλό γεγονός ότι ο λόγος που ο άλλος ξεσπάει πάνω μας δεν έχει να κάνει σχεδόν ποτέ με το πρόσωπό μας."

Μην το παίρνεις (ή πέρνεις;;;) προσωπικά....
:-)

dgalanis είπε...

[Πως πρέπει να αντιδράσω και κυρίως, πως πρέπει να νιώσω;]

blogaki μήπως όντως είσαι ηλίθια?

με λίγα λόγια είναι δυνατόν να αναρωτιέσαι πως θα νοιώσεις επειδή κάποιος άγνωστος πληκτρολόγησε μια μαλακία?

σε άλλα καλύτερα πράγματα δεν έχεις να σπαταλήσεις τα αισθήματά σου?

snikolas είπε...

Εμένα θα μου επιτρέψετε να βγω εκτός θέματος και να κάνω μια ερώτηση;
(υποθέτω πως πήρα άδεια…)

- Μα καλά; Ρεβίθια; Ρεβίθια; Έλεος; Ρεβίθια;

Blogaki είπε...

@mikroastos or whatever
Κι εγώ large το παίζω, μη νομίζεις..
@spyros
Δεν χρειάζεται να σε δοκιμάσω καλέ μου φίλε! Σε πιστεύω!
@newmanifesto
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΤΑΝ!!!!

Blogaki είπε...

@snikolas
...τι να σου πω κι εσένα τώρα;;;

evaki είπε...

Βασικά καλησπέρα σας. Εν συνεχεία να διαμαρτυρηθώ που όλο συναντιέστε και δεν μου λέτε τίποτα. Τέλος, έχετε δίκιο και συμφωνώ μαζί σας δεσποινίς μου και επίσης έχω να δηλώσω ότι σιγά μη δε σκάσεις λιγάκι άμα σου γράφουν τέτοια. Απλά έχεις μάθει να τα ξεπερνάς λίιιγο πιο εύκολα απ'ότι παλιότερα, σωστά; :-p

Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια. Α ! Παρεπιπτόντως...ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΙΙΙΙ !!!! :-))))))

jul είπε...

Μα ειναι πολύ απλό καλό μου κορίτσι... θα μου δώσεις την διευθυνση του να του κανω την μουρη κρέας...Ακου εκει ηλίθια!

Ετσι και εγω είχα φουντώσει οταν γινοντουσαν τα σκηνικά που σου είπα την Κυριακη... Αλλα οι μαλάκες ειναι για να υπάρχουν και για να μας θυμίζουν πως εμεις ειμαστε διαφορετικοι... ωωωωχ μωρε δεν εχει με τι να ασχοληθει και τα βαζι μαζί σου!!!!

Blogaki είπε...

@evaki
Βρε καλώς τα τα παιδιά!! Καιρό είχαμε! Έχεις δίκιο, την επόμενη φορά θα σε ενημερώσουμε! Τώρα,για αυτό που λες, το πολύ πολύ να αναρωτηθώ γιατί, αλλά να σκάσω..δύσκολο το βλέπω! Ειδικά αν είναι ανώνυμος!Σε φιλώ! Μη χάνεσαι!!
@julia
Δεν ξέρω πλέον τι να κάνω για να σας δώσω να καταλάβετε ότι επρόκειτο για ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα!!
Μη σκας καλό μου εσύ!!Πάντως και εσύ και η Κοτοσαλάτα και η πιετά μες στον τσαμπουκά είσαστε! Νιώθω λίγο πιο ασφαλής τώρα!!:)

zouri1 είπε...

συγνωμη εγω δεν κολαω σε αυτον που αδικως σε κακοχαρακτηρισε.
Αλλα σε κατακρινω δημοσια και διαφωνω εντονως,σε αυτα που γραφεις για τους 50 αρηδες.Για σε παρακαλω,μπαινουν και ηλικιωμενοι στο blog σου.

Blogaki είπε...

@zouri
Ζητώ ταπεινά συγνώμη και ανασκευάζω αν και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως ανήκεις σ'αυτή την κατηγορία!!!(Το'σωσα;; :p)

Και επαναλαμβάνω ότι επρόκειτο για παράδειγμα και ουχί πραγματικό περιστατικό!!

zouri1 είπε...

ε,και εγω σαν παραδειγμα το ανεφερα.Εξαλλου δεν εχω περασει ακομα και τα 35.

Blogaki είπε...

@zouri
ε μα, είπα κι εγώ! αφού μου είχες φανεί μικρός!:)

Ανώνυμος είπε...

Nomizw oti to provlima tou 50ari einai oti den tou sikwnetai pia to idio ...allwste kai otan eimastan ( i eimaste xaxaxaxa) 20 gamoume oti mas aresei? Min diastrevlwnete pragmata pou ta yperaplousteyete me to neaniko sas myaloudaki.
kai opoios exei ti myga mygiazetai! an me pei kapoios ilithios ilithio tha kolakeytw. No stress...alla vre paidi mou ki esy ekanes ypothetiko post min kai se poun ilithia...cool, kapoia stigmh mporei kai na se poun! kai kapoia stigmh oloi kanoume malakies kai ilithiotites. Oudeis ekwn kakos alla kai oudeis anamartitos.

nassos είπε...

Πως πρέπει να αντιδράσω και κυρίως, πως πρέπει να νιώσω;
====================================
Σβήνεις το comment. Έτσι απλά.

Georgia είπε...

Απλά το αφήνεις πάνω μας! Δε σβήνεις το comment του και αναλαμβάνουμε εμείς που σου έχουμε αδυναμία να του κάνουμε το blog πεδίο μάχης! Άκους εκεί........

thas είπε...

Αυτά με τον Σωκράτη πού τα βρίσκετε; Σε χαρτάκια στις γκοφρέτες; Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος στο σχολείο να σας εξηγήσει δυο πράγματα για τη φιλοσοφία; Κατ’ αρχάς ο Σωκράτης έχει πει ότι ο πενηντάρης είναι ωραίος σαν εραστής. Έχει πει επίσης ότι πήρε τους δρόμους μια βραδιά και τους γνωστούς ρωτούσε, για το κορίτσι του που αγαπούσε στην Ελευσίνα μια φορά. Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι ο Σωκράτης έπαιζε τζουρά και ο Πλάτωνας χτύπαγε παλαμάκια. Τα αποσιωπούν αυτά στα σχολεία. Όπως και το ότι τα ρεβύθια είναι ερωτικό φαγητό όταν το μαγειρεύει η ερωμένη. Σ’ αυτό πέσατε μέσα γιατί ο πολιτισμός μας αποδέχεται τον Φρόυντ και απρρίπτει τον Πλατωνισμό. Ωραίος ο Φρόυντ. Και σεις ωραία είστε. Και το μπλογκάκι σας, ουουου, μια χαρά τα πάει. Να είστε όλοι καλά και να μην στενοχωριέστε για κανέναν. Ο Σωκράτης που στενοχωριόταν είδατε τι έπαθε. Σμούσεν. Σας ενθυμούμεθα με αγάπη. Ξανασμούσεν.

Fraoula είπε...

Huh! Egw 8a sou pw pws prepei na antidraseis an sou pei eisai polu megalh hli8ia. 8a tou peis 'kai einai logos aftos twra gia zhleveis? Afou ksereis oti pali prwtos vgaineis'. :~)

So_Far είπε...

Κάποιες φορές οι άνθρωποι είναι κακοί από επιλογή. Δε μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που κολλάνε μια ζωή στα βιώματά τους τα οποία πρέπει να τους δικαιολογούν κιόλας. Τα βιώματα υπάρχουν, αλλά κι εσύ ρε φίλε πρέπει να τα διαχειριστείς κάποτε. Οπότε όποιον κακό συνάντησα μετά τα 30 μου τον έστειλα να κόβει ξύλα και η ιστορία με δικαίωσε. Επειδή εσύ όμως είσαι πιτσιρίκι και είναι δικαιολογημένο να έχεις ακόμα ρομαντισμό και διάθεση και ψυχικά αποθέματα να δικαιολογείς τα πράγματα, αυτά που γράφεις είναι απόλυτα δικαιολογημένα.Μην πτοείσαι για τα comments που μπορεί να σου γράφουν, τα κίνητρα είναι πολλές φορές περίεργα και εντελώς μη-ελεγχόμενα . Καλή σου μέρα και κουράγιο με την κακία των bloggers ( απύθμενη είναι μην το ψάχνεις )

proserpina είπε...

"Αν αποδεχόμασταν το απλό γεγονός ότι ο λόγος που ο άλλος ξεσπάει πάνω μας δεν έχει να κάνει σχεδόν ποτέ με το πρόσωπό μας." Ακριβώςςς

Blogaki είπε...

@anonymous
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι όταν κάποιος σε βρίζει, σπάνια απευθύνεται σε σένα αλλά αντίθετα βγάζει στη φόρα τα δικά του κόμπλεξ. Αλλά δεν το έθεσα σωστά γιατί έχω "υπεραπλουστευτικό νεανικό μυαλουδάκι"!!! Γκρρρρμφ!!!
@nassos
Δεν είν'κακό!
@georgia
Μαζέψου καλέ εσύ μη φας καμιά αδέσποτη μέσα στο χαμό και είσαι και μικρό κορίτσι!!!
@thas
Με ένα σας comment έχετε καταρρίψει την εικόνα του «σοφού διδασκάλου» που είχα γι’ αυτόν που μου έκανε φιλοσοφία στο Λύκειο…Φτου του του παλιοψεύτη!
Αχ, που ήσασταν εσείς να μας μάθετε τα σωστά πράγματα;;;
Και εμείς σας ενθυμούμεθα με αγάπη και νοσταλγία..
Σματς!
@fraoula
Ετοιμόλογη σας βρίσκω δεσποινίς!
@so far
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όλοι κάποτε πρέπει να διαχειριστούμε τα βιώματά μας. Απλά, επειδή κάποιοι δεν μπορούν, προτείνω να μην παίρνουμε προσωπικά την τυχόν κακή τους συμπεριφορά.
Την καλημέρα μου!
@proserpina
Να την η καλή μαθήτρια!!Εύγε παιδί μου! Θα πας μπροστά!

Ανώνυμος είπε...

@ bloggaki on anonymous :
πολυ καλή απάντηση που ταιριάζει με το hype της ανωνυμίας.
Την επόμενη φορά που θα με πάρουν
τηλέφωνο θα απαντήσεις εσύ.....
το χεις με τα ανώνυμα

bbchris είπε...

Σ' αυτές τις περιπτώσεις απλά αδιαφορείς. So simle! ;)

Blogaki είπε...

@chris
Εεεετσι...
Για μια ανωτερότητα ζούμε!!!:)

Your Man είπε...

:)

Blogaki είπε...

@your man
Άργησες λίγο αλλά με εντόπισες! Welcome! :)